Vášeň ukrytá v architektúre

Centrála

Keď sa povie Würth centrála vo svete, obvykle človeku napadnú tri veci – jedinečný charakter stavby, nezameniteľná podoba architektúry a prestížne ocenenia za architektonické stvárnenie. Pre svoje sídlo stavia novú budovu pod taktovkou renomovaných architektov Karola Kállaya, Branislava Bolča a Radovana Valentu. „Sme radi, že sa Würthu náš návrh páči,“ netají Radovan Valenta.

„Páči sa nám, keď firmy uvažujú tak, že chcú mať
na budove aj typické slovenské prvky“

„Architektonické riešenia jednotlivých centrál Würth vo svete majú skutočne dva základné znaky - jedinečný charakter stavby a nezameniteľnú podobu architektúry. Uznávaní architekti tak majú pri návrhu vždy za úlohu na jednej strane podčiarknuť firemnú filozofiu a na druhej zachovať štýl typický pre danú krajinu. Pri tomto zadaní sa nám najviac páčil práve návrh z dielne Karola Kállaya, Branislava Bolča a Radovana Valentu,“ dopĺňa konateľka Würth Slovensko Martina Gaislová. Ako dodáva, bola by rada, keby aj slovenská centrála po svojom dokončení rozšírila zoznam prestížnych ocenení za architektonické stvárnenie.

 

Zelené oázy

Ako hovorí Radovan Valenta, práve jasné zadanie je pri architektonickom návrhu stavby vždy veľkým plusom. „Prvý návrh sme tak mali hotový relatívne rýchlo, po ňom nasledovalo podrobnejšie stvárnenie priestorov. Tým, že Würth Slovensko patrí pod nadnárodný koncern, od začiatku mal ujasnené, že chce jednoduchú funkčnú budovu, ktorá bude spĺňať svetový štandard. Teda bude vyzerať svetovo a unikátne zároveň, pričom základom budú kvalitné materiály,“ hovorí Valenta.

Ako vyplýva z návrhu, terajšia budova Würth Slovensko sa nezbúrala úplne. „Väčšia časť zostala. Budova je vo veľmi dobrej mierke a s vhodnou dobrou statikou,“ konštatuje. Dole tak išla fasáda budovy a jej určitá časť. „Vďaka predsadenej sklenej fasáde má viac svetla vstupná hala a je tak reprezentatívnejšia. Presklený vstup v maximálnej možnej miere rešpektuje existujúcu zeleň,“ hovorí v narážke na to, že aj jeden z pôvodných stromov, ktoré boli vtedy v areáli Würthu tak zostal zakomponovaný priamo do novej budovy. „Požiadavka bola, aby sme zachovali čo najviac pôvodnej zelene, čo veľmi vítame. Dnes totiž často investori kvôli novým stavbám pôvodnú zeleň obetujú, pretože je to pre nich finančná položka navyše. Dotvára to však špeciálnu atmosféru,“ podotýka. Ďalšia zeleň pribudla na strechu budovy. „Pôvodná požiadavka bola vytvoriť jednu spoločnú terasu, na ktorú sa vyjde z každej kancelárie. Rozmerovo to však nevychádzalo, preto sú tu malé zelené átriá 6x6 metrov. Návrh počítal aj s ubytovaním pre mimo bratislavských zamestnancov pre prípady školení, pre zrelaxovanie zas pribudne posilňovňa.“

 

Slovenský vzor

Slovenský ľudový vzor

Pokiaľ ide o typický slovenský prvok, architekti prišli s nápadom slovenského ľudového vzoru. „Páči sa nám, keď firmy uvažujú tak, že chcú mať na budove aj typické slovenské prvky. Takže okrem použitia červenej farby, ktorá decentne podčiarkne červené logo Würth, dostane budova ešte jeden prvok – slovenský ľudový vzor,“ prezrádza Valenta. Samotná výstavba budovy mala ešte jedno špecifikum: „Chceli sme, aby sa na stavbe používalo výhradne Würth náradie a produkty. Keďže máme stotisíc položiek v sortimente, nemal by byť problém to zvládnuť,“ dodáva Martina Gaislová.

 

Po celom svete, aj s množstvom ocenení

Spoločnosť Würth kladie veľký dôraz na pracovné prostredie svojich zamestnancov a budovanie Corporate Identity (firemnej identity) vo vzťahu so zamestnancami i širokou verejnosťou. Preto si dáva pri výstavbe svojich budov všade vo svete záležať na ich architektonickom riešení.

Pohľad na budovu zvonku
1
2

© Všetky uvedené vizualizácie architektonických návrhov: Cube Design